Fuksit 2024

Hei! 

Ensinnäkin, lämpimät onnittelut opiskelupaikasta! Olet nyt löytänyt itsesi tulevan ainejärjestösi, Motiva ry:n sivuille ja fuksioppaaseen! Tällä sivulla on paljon hyödyllistä tietoa fuksivuoteesi liittyen. Alkutaipaleesi tärkein henkilö on tuutori, joka auttaa sinut perehtymään niin opintoihin kuin yliopistoelämään! Lisäksi ainejärjestölläsi on fuksivastaava, joka tekee yhteistyötä yhdessä tuutoreiden kanssa ja vastaa muun muassa haalareiden ja kiltapaitojen tilauksesta syksyllä. 

Rohkenemme väittää, että olet uuden ja jännittävän elämänvaiheen äärellä. Älä huoli, et ole ainut! Ensimmäisille viikoille onkin suunniteltu melko tarkka orientaatioviikkojen ohjelma, joka sisältää kaikki luennot, infot ja tapahtumat, joten sitä noudattamalla selviät varmasti ensimmäisistä viikoista! 

Saat tiedekunnaltamme muutama päivä ennen opintojen aloitusta kirjeen sähköpostitse, jossa on linkit fuksien Facebook- ja WhatsApp-ryhmiin ja suosittelemmekin erittäin vahvasti niihin liittymistä! Näissä ryhmissä tiedotetaan ensimmäisten päivien aikatauluista ja tapahtumista. Kannattaa tutkia myös näillä sivuilla olevaa Jäsenille -osiota, sieltä löydät myös tärkeitä tietoja ja muun muassa Motivan ajantasalla olevan tapahtumakalenterin!

Motiva toivottelee uudet fuksit tervetulleeksi joukkoon
Motiva toivottelee uudet fuksit tervetulleeksi joukkoon <3

Oppimistieteiden tuutorit 2024

Aada aada.ukonmaanaho@student.oulu.fi
Aada aada.ukonmaanaho@student.oulu.fi

Helouu!

Mä oon Aada, yksi oppimistieteiden tuutoreista. Mulla itellä alakaa syksyllä toisen vuoden opinnot, joten fuksivuosi on vielä aika tuoreessa muistissa. Opiskelun ohella harrastan cheerleadingia ja tykkään viettää aikaa perheen ja kavereitten kanssa. Rakastan eläimiä, kahavia ja sushia🥰

Ihan super paljon onnea opiskelupaikasta ja ihanaa päästä syksyllä tutustumaan teihin! Opintojen alottaminen on tosi jännittävvää ja kysymyksiä on varmasti paljon. Äläkää kuitenkaan etukätteen liikaa huolehtiko, koska kaikki seleviää aikanaan <3 Jos on mitään kysymyksiä tai muuten vaa haluaa jutella niin mulle voi laittaa viestiä pienellä kynnyksellä tai tulla opintojen alettua vetäsee hihasta! 🥰

Nähdään syksyllä!

Meri-Tuuli mtuhkasa22@student.oulu.fi
Meri-Tuuli mtuhkasa22@student.oulu.fi

Hei uusi Optin fuksi 2024! Mä oon Meri-Tuuli, sun tuleva tuutori. Oon asunut Oulussa jo kaksi vuotta mutta alunperin oon kotoisin Alahärmästä, Etelä-Pohjanmaalta. Itse aloitan nyt toista vuotta Oppimistieteillä ja oon viihtynyt tosi hyvin. Vapaa-ajalla tykkään hengata mun Luna-kissan kanssa, käydä salilla ja katsoa sarjoja.

Tuutorina pyrin olemana olemaan helposti lähestyttävä tyyppi, jolle voi kertoa huolet ja kysyä apua matalalla kynnyksellä. Ootan jo suhun tutustumista, nähdään siis syksyllä🩵!

Sanna Sanna.soukhotskaia@student.oulu.fi
Sanna Sanna.soukhotskaia@student.oulu.fi

Helooou! :)

Oon Sanna, optin -24 fuksien tuutori ❣️ Mulla alkaa kesän jälkeen toinen vuosi opintojen parissa ja ootan jo kovasti, että päästään hommaileen teijän tulevien fuksien kanssa kaikkea kivaa! 🥳

Oon ite Oulusta (Haukiputtaalta) kotosin, ja lähellä sydäntä on mm. urheilu, koirat ja matkustelu 🩷

Fuksivuosi on jännää aikaa ja siitä tulee teille varmasti ikimuistoinen! Ei kannata kuitenkaan liikaa jännittää, sillä ootte hyvissä käsissä 🫶🏼 Jos kuitenki jokin asia mietityttää, niin mulle saa tulla aina laittaan viestiä tai nykäseen hihasta :)

Onnea vielä opiskelupaikasta ja nähhään syksyllä! ❤️


Kasvatustieteiden tuutorit 2024

Linnea linnea.kenttamaa@student.oulu.fi
Linnea linnea.kenttamaa@student.oulu.fi

Moi!

Olen aloittanut kasvatustieteillä vuonna -23, joten fuksivuosi on tuoreessa muistissa. Lähdin tuutoriksi, koska halusin tavata uusia henkilöitä ja kokea fuksivuoden eri näkökulmasta.

Vapaa-ajalla tykkään tehdä käsitöitä, tanssia ja bingewatchata kaikenlaisia dokkareita.

Odotan innolla, että pääsen tapaamaan kaikki meidän uudet fuksit!

Nähdään syksyllä! <3

(kuvassa minä ja poikani Remy)

Vilma vilma.ansamaa@student.oulu.fi
Vilma vilma.ansamaa@student.oulu.fi

Moikka ja tervetuloa yliopistoon!

Mun nimi on Vilma ja alotan syksyllä kasvatustieteen toisen vuoden opinnot eli toimin yhtenä kasvatustieteen tuutoreista. Vapaa-ajalla hengailen kavereiden ja perheen kaa, käyn joskus töissä ja mua näkee yleensä opiskelijatapahtumissa sekä tietenkin seuraavana aamuna luennoilla 😎 Oma fuksivuosi on mennyt ohi toosi nopeasti, joten koittakaa muistaa nauttia kaikesta tulevasta 🥰

Ootan innolla syksyä, et päästään tutustumaan ja tekemään yhessä kaikkea kivaa 🫶 Muhun voi olla yhteydessä, jos on jotain kysyttävää tai kerrottavaa. Onnittelut vielä opiskelupaikasta! Juhlistetaan sitä vielä moneen kertaan 😙

Sofia sofia.makinen@student.oulu.fi
Sofia sofia.makinen@student.oulu.fi

Mun nimi on Sofia ja tuun oleen yks kasvatustieteiden tuutorikolmikosta! Syksyllä mulla lähtee kasvatustieteiden toinen vuosi käyntiin. Opintojen ohella leikin myyjää kaupassa ja vapaa-ajalla tykkään kirppistellä, touhuta ystävien kans tai kattoa Frendejä 15. kertaa (valehtelematta).

Ens syksyltä odotan ehdottomasti teihin uusiin fukseihin tutustumista ja teidän piinaamista ihanilla tutustumisleikeillä! Toimin myös ainejärjestömme hallituksessa kansainvälisyys-toimihenkilönä, jotta syksyllä ei sitte varmasti tulis yhtään tylsää hetkeä!

Ei muuta ku onnittelut opiskelupaikasta ja nähdään syksyllä! <3

Puheenjohtajan ja fuksivastaavan tervehdykset

Puheenjohtaja Säde sade.saari@student.oulu.fi
Puheenjohtaja Säde sade.saari@student.oulu.fi

Hei arvon fuksi vuosimallia 2024!

Ensinnäkin, suuret onnittelut opiskelupaikasta ja tervetuloa Ouluun! Mun nimi on Säde ja syksyllä mulla alkaa kolmas vuosi oppimistieteiden opinnoissa. Tänä vuonna toimin sinun tulevan ainejärjestösi Motivan puheenjohtajana!

Odotan innolla syksyä, että pääsen näkemään teitä tulevia fukseja muun muassa fuksipiknikin ja tutustumisillan merkeissä! Tapahtumia tulee olemaan runsaasti ja fuksipassi tarjoaakin hyvän katsauksen fuksivuotesi tärkeimpiin tapahtumiin ja muihin juttuihin.

Mikäli teillä tulee kysyttävää, voitte olla yhteydessä tuutoreihin ja fuksivastaavaan matalalla kynnyksellä asiassa kuin asiassa. He ovat juuri teitä varten orientaatioviikoilla ja vielä niiden jälkeenkin aina jouluun saakka!

Yleinen hyvä vinkki on, että älä ota liikaa painetta asioista, joista et tiedä tai et osaa - ne selviävät ajan kanssa, joko avun kanssa tai ilman!

Tervetuloa fuksit Motivaan, nähdään syksyllä! <3

Fuksivastaava Petrus Petrus.Sainio@student.oulu.fi
Fuksivastaava Petrus Petrus.Sainio@student.oulu.fi

Moro!

Isot onnittelu opiskelupaikastanne! Meikä on Petrus ja oon teidän fuksivastaava. Käytännössä järjestän teille fukseille suunnattuja tapahtumia, suunnittelen fuksipassin ja oon ainejärjestön puolesta vastuussa teidän ryhmäytymisestä sekä siitä, että pääsette mukaan opiskelijaelämään ja opintoihin :).

Tykkään vapaa-ajalla käydä salilla ja pelata kaikenlaisia pelejä (video-,lauta-, korttipelit). Muutin Hämeenlinnasta Ouluun viime vuonna opintoja varten eli ymmärrän erittäin hyvin, jos jotakuta jännittää opintojen alku ja mietityttää tutustuuko täällä ihmisiin, mutta voin nyt kokemuksesta kertoa, että fuksivuonna tutustuu aivan ihaniin ihmisiin❤️ ja se tulee olemaan yksi elämänne parhaimmista.

En malta odottaa, että pääsen tutustumaan teihinkin. Minulta saa tulla aina erittäin matalalla kynnyksellä kysymään, jos jokin asia mietityttää. Jos kysymyksiä tulee jo kesän aikana minuun voi olla yhteydessä sähköpostilla!

Fuksin aakkoset 

Alla näet listauksen tärkeistä yliopistokulttuuriin liittyvistä sanoista. Tosin jotkut käsitteet voivat olla monitulkintaisia, joten parhaiten asian oikea määritelmä selviää kokemalla se itse. 

A

Ainejärjestö = Opiskelijoista koostuva järjestö, johon kuuluu usein saman tutkinto-ohjelman opiskelijat. Ainejärjestön tehtävänä on yhdistää opiskelijoita, ajaa heidän etuja ja järjestää toimintaa. Motivan ainejärjestöön kuuluvat kasvatustieteen ja oppimistieteiden opiskelijat. Tunnetaan myös nimityksellä kilta.

Alumni = Valmistunut opiskelija

Appro = Suunnistushenkinen tapahtuma. Approilla kierretään eri paikoissa, leimoja kerätään passiin ja tietyllä leimamäärällä saa suoritettua tietyn tutkinnon. Oulussa järjestetään vuosittain esimerkiksi MallasAppro, Makia-Appro, SporttiApprot ja Öllövelli.


B

Bileet = Aktiivinen opiskelijaelämä sisältää usein bileitä, joita järjestetään baareissa tai sään salliessa ulkosalla!


D

Dekaani = Tiedekunnan johtaja. KPTK:n dekaanina toimii Risto Honkonen.

Defenssi ry = Oulun yliopiston psykologian opiskelijoiden ainejärjestö. Tunnistetaan taivaansinisistä haalareista.


E

Essee = Teksti, jossa keskeistä on esseen aiheen tarkastelu monista eri näkökulmista. Voidaan hyödyntää myös lähdekirjallisuutta.

Ekskursio, excursio, excu = Opintomatka jonnekin määrättyyn kohteeseen

Exam = Sähköinen tenttijärjestelmä


F

Fuksi = Ensimmäisen vuosikurssin opiskelija

Fuksipassi = Ensimmäisenä päivänä saat käteesi paperisen lapun, jossa on erilaisia tehtäviä, joista voit saada pisteitä. Eniten pisteitä kerännyt palkitaan ruhtinaallisesti vappuna Motivan Wappupiknikillä!

Fuksisuunnistus = Kaski ry:n järjestämä rastisuunnistustapahtuma, jossa omalla fuksiporukalla, yhtenäiseen asuteemaan pukeutuneena, kierrellään rasteja Oulun keskustassa ja pidetään hauskaa!

Fuksiolympialaiset = Kaski ry:n järjestämä tapahtuma, jossa pelaillaan ja kilpaillaan leikkimielisissä tunnelmissa. 


H

Haalarit = Haalarit ovat tärkein opiskelijan asuste. Motivan haalarit ovat valkoiset, joissa on violetit logopainatukset sekä 2022 fukseista eteenpäin myös violetit hihat!

Halloped = Opiskelijajäsen erilaisissa yliopiston toimielimissä

Harmaat portaat = Portaita pitkin pääsee kirjaston toiseen kerrokseen. Tunnetaan myös nimellä karvaportaat. Näillä kulmilla on satunnaisin väliajoin tapahtumien lipunmyyntiä.

Hurmos = OYY:n ja OSAKO:n järjestämä tapahtuma, jonka jälkeen lukuvuosi on virallisesti avattu! Esiintymässä usein Suomen eturivin artisteja.

HOPS = Henkilökohtainen opintosuunnitelma. Jokainen opiskelija laatii yhdessä omaopettajan kanssa opintosuunnitelman, jota sitten pyrkii noudattamaan ja näin ollen etenee opinnoissa eteenpäin.


I

Ilona = Oulun keskustassa sijaitseva yökerho, jossa järjestetään usein opiskelijabileitä. Kuukauden alussa järjestettävät poikkitieteelliset haalaribileet ovat täällä.


J

Jatkot = Useiden opiskelijatapahtumien jälkeen on tietysti myös jatkot.

Jodel = Anonyymi mobiilisovellus, jossa voit kuuluttaa lipastoihastuksesi tai purkaa kurssien aiheuttamaa stressiä. Tärkeimmät kanavat @oulunyliopisto, @lipastoihastus & @ktk. 


K

Kaarlenholvi, Kaarle = Oulun keskustassa sijaitseva yökerho. Usein Motivan suosiossa.

Kandi, kandidaatti = Alemman korkeakoulututkinnon nimi. Laajuus on 180 op, johon sisältyy kandidaatin tutkielma. Kandin jälkeen lähdetään suorittamaan maisteria eli ylempää korkeakoulututkintoa. kts. maisteri

Kaski ry = Kasvatustieteellisen tiedekunnan kattokilta, johon kuuluvat kaikki KPTK:n ainejärjestöt (Lastarit, Motiva, Mukava, Ohari, OLO, Spessu ja Defenssi)

Kasvisristeily = Vuosittain eri SKOL:n kuuluvan ainejärjestön järjestämä risteily. Mennään ruotsinlaivalle ja juodaan virvokkeita. Selviää parhaiten kokemalla.

Kela = Kansaneläkelaitos. Antaa rahaa, jotta selviät elämisestä.

Kide.app = Puhelimeen ladattava sovellus, josta voi ostaa liput useimpiin opiskelijatapahtumiin

Kilta = kts. ainejärjestö.

Kiltahuone, kiltis = Tila yliopistolla, jossa voi hengailla tai vaikka opiskella. KPTK:n killoilla on yhteinen kiltahuone.

Kirkkovenesoudut = Prosessikillan järjestämä tapahtuma vappuna. Soudetaan niin pirusti.

KPTK = Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta

Kyykkä = Karjalasta lähtöisin oleva peli. Kannattaa kokeilla.


L

Laskiainen = Konekillan järjestämä tapahtuma. Aamupäivällä lasketaan mäkeä ja illalla mennään jatkoille Ilonaan. Vuonna 2023 mäkitapahtuman ja jatkojen välissä oli myös LaskiaisApprot.

Lastarit ry = Oulun yliopiston varhaiskasvatuksen opiskelijoiden ainejärjestö. Tunnistetaan pinkeistä haalareista.

Linnanmaa = Oulun yksi asuinalue, jossa kampus myös sijaitsee. 5km päässä Oulun keskustasta, jonne pääsee hyvin kulkemaan pyörällä ja bussilla.

Lipasto = Lempinimi yliopistolle. Linnanmaa+yliopisto = lipasto.

Luentopäiväkirja = Yksi kurssin suoritustapa, jossa tehtävänä on useimmiten kirjoittaa luennoista lyhyt tiivistelmä ja sen jälkeen omaa pohdintaa.

Läsy = Sitseillä käytettävä lauluvihko


M

Maisteri = Ylempi korkeakoulututkinto, jota useimmiten aletaan suorittaa kandidaatin tutkinnon jälkeen. Sinusta tulee tulevaisuudessa siis kasvatustieteen maisteri. Jännittävää.

Moodle = Monipuolinen oppimisympäristö, joita monet opettajat hyödyntävät kursseilla.

Motiva ry = Oulun yliopiston kasvatustieteen ja oppimistieteiden opiskelijoiden ainejärjestö eli Sinun ainejärjestösi! Maksa siis jäsenmaksu ja liity jäseneksi! Motivalla on valkoiset haalarit sekä violetit logopainatukset ja vuodesta 2022 eteenpäin myös violetit hihat!

Mukava ry = Oulun yliopiston musiikkikasvatuksen opiskelijoiden ainejärjestö. Heidät tunnistaa neonkeltaisista haalareista.


N

Noppa = Näitä keräilet ahkerasti opiskeluiden aikana. Yksi noppa vastaa 27 tuntia. Kela soittelee perään, jos et keräile näitä tarpeeksi.


O

Ohari ry = Oulun yliopiston aineenopettajaksi opiskelevien ainejärjestö. Ohariin kuuluvilla ei ole erikseen haalareita, vaan kullakin opiskelijalla on aiemmasta ainejärjestöstään hankkimat haalarit.

OLO ry = Oulun yliopiston luokanopettajaksi opiskelevien ainejärjestö. Näillä tulevaisuuden opettajilla näet mustat haalarit.

OLuT ry = Oulun Luonnontieteilijät ry. Ei tule sekoittaa alkoholipitoiseen mallasjuomaan. 

OPM = Oma pullo mukaan

OPM x2 = Oma pullo mukaan JA oma pyyhe mukaan!

Oranssit naulakot = Väylän ja Kemiankadun risteyksessä sijaitsevat naulakot, jotka nimensä mukaan ovat oranssit. kts. vihreät naulakot.

OTY = Oulun Teekkariyhdistys ry. Vaalii oululaista teekkarikulttuuria ja järjestää monia eri tapahtumia, esimerkiksi Parhaan Wapun. 

OYY = Oulun yliopiston ylioppilaskunta. Tähän kuuluvat kaikki Oulun yliopiston opiskelijat.


P

Peppi = Järjestelmä, jonka avulla suoritetaan kursseille ilmoittautuminen, seurataan omaa HOPSia ja opintojen suoriutumista. kts. HOPS

Pegasus = Oulun yliopiston kirjasto

Poikkarit = Poikkitieteelliset haalaribileet. Finanssi (kauppatieteiden opiskelijoiden ainejärjestö) järjestää joka kuukauden ensimmäinen torstai Ilonassa bileet, jotka ovat nimensä mukaisesti poikkitieteelliset eli kaikkien alojen opiskelijat ovat tervetulleita.

PSOAS = Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö. Täältä kannattaa kysellä kämppiä.


S

Sitsit = Akateeminen pöytäjuhla. Syödään, juodaan, lauletaan. Pukeudutaan teeman mukaisesti.

SKOL = Suomen Kasvatustieteiden Opiskelijoiden Liitto. Tähän kuuluvat kaikki kasvatustieteiden opiskelijat ympäri Suomen.

Specia = Asiantuntijoiden ja esihenkilöiden sekä FM ja KM -asiantuntijakoulutuksissa opiskelevien ammattijärjestö

Speksi = Improvisaatiota hyödyntävä musikaaliteatteri. Oulussa on kaksi eri speksiryhmää: poikkitieteellinen PahkiSpeksi sekä lääkisläisten TerwaSpeksi.

Spessu ry = Oulun yliopiston erityispedagogiikan opiskelijoiden ainejärjestö. Spessulaiset tunnistaa kirkkaanoransseista haalareista.


T

Teekkari = Tekniikan ylioppilas. Tunnistaa ylioppilaslakin näköisestä päähineestä, jossa roikkuu naru ja tupsu. Lakissa oleva kokardi kertoo, mitä alaa kyseinen tyyppi opiskelee.

Teekkaritalo = Kaijonharjussa sijaitseva talo, jossa järjestetään hyviä bileitä. Täytyy kokea myös itse.

Telegram = Samankaltainen pikaviestintäkanava, kuten WhatsApp.

Tellus = Yliopiston keskellä sijaitseva monikäyttöinen tila, jossa voi opiskella ja varata esimerkiksi lasikuution opiskelua varten.

Tuudo = Korkeakouluopiskelijoiden mobiilisovellus, josta löytyy muun muassa opiskelijakortti. Muita hyödyllisiä ominaisuuksia ovat lukujärjestys ja oulun opiskelijaravintoloiden ruokalistat.

Tuutori = Opastaa sinut ja muut rakkaat fuksit osaksi yliopistoa ja opiskelijakulttuuria. Entisistä ajoista johtuen jotkut saattavat myös tuntea nimityksen pienryhmäohjaaja.


V

Vihreät naulakot = L2 ja L3 salien lähettyvillä olevat naulakot. Näillä naulakoilla on usein eri tapahtumien lipunmyyntiä ja haalarimerkkien myyntiä.

Vuosijuhlat = Vuosijuhlilla eli vujuilla juhlistetaan ainejärjestön syntymäpäiviä juhlallisissa tunnelmissa. Motivalla vuosijuhlat järjestetään viiden vuoden välein. Seuraavat Motivan vujut ovat vuonna 2026, kun järjestömme täyttää 55 vuotta!


W

Wappu = Opiskelijan tärkein juhla, joka alkaa useimmiten jo pari viikkoa ennen varsinaista vappupäivää. Motivalla vappu alkaa MotiWapun avajaisilla ja päättyy Wappupiknikille. Oulun Teekkariyhdistys (OTY) järjestää myös monia tapahtumia, joihin suosittelemme osallistumista.

Wesibussi = Linja 69. Amor Infinitus. Kiertää ja heiluu ympäri Oulua etenkin wapun aikaan, mutta saattaa bongata myös esimerkiksi Hurmoksen aikoihin. Wesibussin tuotot menevät lyhentämättömänä hyväntekeväisyyteen.


Y

YTHS = Ylioppilaiden terveydenhuoltosäätiö. Hoitaa siis opiskelijoiden terveyspalvelut. Muista hoitaa YTHS-maksu Kelalle!

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita